Szybki dhansak z jagnięciny
501 kcal /
2096 kJKalorie
2096 kJKalorie
37 gBiałko
42 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g liści mięty, świeżych
- 5 g kolendry, świeżej
- 500 g jagnięciny pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 2 łyżki przyprawygaram masala
- 30 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 200 g dyni piżmowej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 150 g czerwonej soczewicy, suszonej opłukanej
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 500 ggorącej wody
- 20 g pasty curry rogan josh
- 15 g pasty z tamaryndowca
- 25 g cukru
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jagnięcinę, dodać przyprawę garam masala, dokładnie wymieszać kopystką, odstawić.
- Na patelni rozgrzać olej i na dużej mocy palnika obsmażyć jagnięcinę ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor (ok. 3 min). Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej i dynię, gotować8 min/100°C//obr. .
- Dodać obsmażoną jagnięcinę, soczewicę, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, pastę curry, pastę z tamaryndowca i cukier, gotować bez założonej miarki30 min/98°C//obr. .
- Dodać rozdrobnioną wcześniej miętę i kolendrę, sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszać kopystką.
- Szybki dhansak z jagnięciny podawać bezpośrednio po przygotowaniu.