Szybki dhansak z jagnięciny

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
501 kcal /
2096 kJ
Kalorie
37 gBiałko
42 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 g liści mięty, świeżych
  • 5 g kolendry, świeżej
  • 500 g jagnięciny pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 2 łyżki przyprawygaram masala
  • 30 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g dyni piżmowej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 150 g czerwonej soczewicy, suszonej opłukanej
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 500 ggorącej wody
  • 20 g pasty curry rogan josh
  • 15 g pasty z tamaryndowca
  • 25 g cukru
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jagnięcinę, dodać przyprawę garam masala, dokładnie wymieszać kopystką, odstawić.
  3. Na patelni rozgrzać olej i na dużej mocy palnika obsmażyć jagnięcinę ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor (ok. 3 min). Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać olej i dynię, gotować8 min/100°C//obr. .
  6. Dodać obsmażoną jagnięcinę, soczewicę, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, pastę curry, pastę z tamaryndowca i cukier, gotować bez założonej miarki30 min/98°C//obr. .
  7. Dodać rozdrobnioną wcześniej miętę i kolendrę, sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszać kopystką.
  8. Szybki dhansak z jagnięciny podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry