Szybki chleb orkiszowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
96 kcal /
401.8 kJ
Kalorie
4.2 gBiałko
18.9 gWęglowodany
1.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g wody letniej
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
  • 20 g miodu
  • 500 g mąki orkiszowej, razowej
  • 10 g oleju
  • 1 łyżeczka soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i miód, wymieszać15 s/obr. 3.
  2. Dodać mąkę, olej i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Piec 45 min (190°C). Wyjąć chleb z piekarnika, sprawdzić, czy jest upieczony (patrz wskazówka), przełożyć na kratkę do studzenia. Szybki chleb orkiszowy podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry