Szybka zupa w proszku

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
52 kcal /
217.7 kJ
Kalorie
2.4 gBiałko
9.7 gWęglowodany
0.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 ggrzybów, suszonych
  • 250 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 60 g prażonej cebulki,gotowej
  • 20 g soli
  • 40 g bulionu warzywnego, w proszku
  • 50 g śmietanki w proszku
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g skrobi kukurydzianej (patrz wariant)
  • 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 g natki pietruszki, suszonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć grzyby, rozdrobnić5 s/obr. 5.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć soczewicę, dodać prażoną cebulkę i sól, zmielić1 min/obr. 10.
  3. Dodać bulion warzywny, śmietankę, skrobię ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą, czosnek i pieprz, wymieszać20 s/obr. 5.
  4. Dodać rozdrobnione grzyby i natkę pietruszki, wymieszać10 s//obr. 3.5. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu i wykorzystywać do przygotowania zup (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry