Szybka potrawka z kurczaka i pora z kluskami (spätzlami)
519.3 kcal /
2174.3 kJKalorie
2174.3 kJKalorie
41.7 gBiałko
52.7 gWęglowodany
16 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 10 g oleju
- 400 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2-3 cm kostkę
- 15 g koncentratu pomidorowego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 180 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionugrzybowego (na 0,5 l) pokruszona
- 500 g klusek jajecznych, typu „spätzle”, świeżychgotowych
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 50 g pora, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystka ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kurczaka, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. .
- Dodać koncentrat pomidorowy, ¼ łyżeczki soli, pieprz, słodką paprykę i ostrą paprykę, gotować1 min/100°C//obr. .
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pozostałe 200 g pora i oprószyć go pozostałą ¼ łyżeczki soli. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego spätzle, gotować na parze10 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę, nałożyć ponownie przystawkę Varoma, gotować na parze2 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowanego na parze pora, dokładnie wymieszać kopystką. Szybką potrawkę z kurczaka i pora podawać z ugotowanymi na parze spätzlami.