Szybka pizza neapolitańska
217 kcal /
910 kJKalorie
910 kJKalorie
10.4 gBiałko
24.8 gWęglowodany
8.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g wody ciepłej
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 10 g cukru
- 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 kulka sera mozzarella (125g), odsączona z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojona w 8 mm plastry
- liście bazylii, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę i ½ łyżeczki soli, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i uformować kulę. Miskę przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 20 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać przecier pomidorowy, dodać oliwę, oregano i pozostałe ½ łyżeczki soli, wymieszać10 s/obr. 3.
- Kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka) ostrożnie położyć na ruszcie umieszczonym na najniższym poziomie piekarnika. Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C z włożonym kamieniem do pizzy. Przygotować arkusz papieru do pieczenia (ok. 40 x 30 cm), oprószyć go lekko mąką, następnie umieścić na nim ciasto i uformować kształt koła (Ø 26 cm), delikatnie rozciągając ciasto i ugniatając je palcami. Utworzyć ok. 2 cm brzeg na całym obwodzie ciasta i umieścić wraz z papierem do pieczenia na odwróconej do góry dnem blasze do pieczenia lub dużej desce. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy.
- Ostrożnie zsunąć pizzę razem z papierem do pieczenia na rozgrzany kamień do pizzy. Piec 10-12 min (230°C). Pizzę wyjąć z piekarnika, rozłożyć na niej mozzarellę, następnie ponownie włożyć do piekarnika na 2-5 min (230°C) lub do momentu roztopienia się sera. Szybką pizzę neapolitańską podawać udekorowaną liśćmi bazylii.
