Szwajcarski krupnik

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
273 kcal /
1137 kJ
Kalorie
9 gBiałko
19 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g pora pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 80 – 100 g szwajcarskiej wędliny suszonej Bündnerfleisch innej wołowej szynki (np. Breasola), pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 30 g masła
  • 80 – 100 g kaszy jęczmiennej np. perłowej pęczak
  • 900 – 1100 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki soli (opcjonalnie, patrz wskazówka)
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć por, seler, wędlinę, cebulę, marchewkę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką za ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C//obr. 2.
  2. Dodać kaszę, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20-30 min/100°C/obr. .
  3. Dodać śmietanę, sól i pieprz, gotować3 min/100°C//obr. . Szwajcarski krupnik posypać natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry