Szwajcarski krupnik
273 kcal /
1137 kJKalorie
1137 kJKalorie
9 gBiałko
19 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g pora pokrojonego na 2 cm kawałki
- 100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 80 – 100 g szwajcarskiej wędliny suszonej Bündnerfleisch innej wołowej szynki (np. Breasola), pokrojonej na 2 cm kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 30 g masła
- 80 – 100 g kaszy jęczmiennej np. perłowej pęczak
- 900 – 1100 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć por, seler, wędlinę, cebulę, marchewkę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką za ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C//obr. 2.
- Dodać kaszę, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20-30 min/100°C/obr. .
- Dodać śmietanę, sól i pieprz, gotować3 min/100°C//obr. . Szwajcarski krupnik posypać natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.