Szpinakowe gryczotto z kurkami
316 kcal /
1309 kJKalorie
1309 kJKalorie
9.9 gBiałko
41.7 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g kaszygryczanej, niepalonej
- 30 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 600 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 200 g kurek, świeżych oczyszczonych, całych
- 150 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 g mleczka kokosowego
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno pokrojonej
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić7 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać opłukaną kaszę i sól, dusić2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować10 min/100°C//obr. 1.
- Dodać kurki, 75 g szpinaku, mleczko kokosowe i pieprz, przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. 2.
- Dodać pozostałe 75 g szpinaku, przemieszać kopystką, gotować3-5 min/100°C//obr. 2.
- Dodać rozdrobniony parmezan i natkę pietruszki, przemieszać kopystką. Szpinakowe gryczotto z kurkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
