Szpinakowe gryczotto z kurkami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
316 kcal /
1309 kJ
Kalorie
9.9 gBiałko
41.7 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g kaszygryczanej, niepalonej
  • 30 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 200 g kurek, świeżych oczyszczonych, całych
  • 150 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 100 g mleczka kokosowego
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno pokrojonej
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić7 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać opłukaną kaszę i sól, dusić2 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować10 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać kurki, 75 g szpinaku, mleczko kokosowe i pieprz, przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. 2.
  7. Dodać pozostałe 75 g szpinaku, przemieszać kopystką, gotować3-5 min/100°C//obr. 2.
  8. Dodać rozdrobniony parmezan i natkę pietruszki, przemieszać kopystką. Szpinakowe gryczotto z kurkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry