Szparagi w tempurze z serowym fondue

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
678.2 kcal /
2837.7 kJ
Kalorie
18.9 gBiałko
61.5 gWęglowodany
35.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g mąki pszennej typu 650
  • 120 g skrobi ziemniaczanej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 200 g wody mineralnej,gazowanej mocno schłodzonej
  • 50 g wódki żytniej, 50g mocno schłodzonej, 10g w temp. pokojowej
  • 1 – 2 pęczki zielonych szparagów (500-800g)
  • olej dogłębokiego smażenia
  • 200 g sera, twardego dojrzewającego, typu Emilgrana, parmezan,grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g śmietany, 36% tłuszczu
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • miód akacjowy płynny, do skropienia
  • orzeszki piniowe uprzednio uprażone, do posypania
  • kwiaty, jadalne np. smagliczki, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sól, dodać wodę i 50 g zimnej wódki, zmiksować5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie5 s/obr. 6. Tempurę przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Od szparagów odłamać twarde końcówki. Szparagi umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć, w razie potrzeby przekroić na pół, następnie oprószyć skrobią, odstawić. Na kuchence w rondlu rozgrzać olej do temp. ok. 195°C (patrz wskazówka). Szparagi zanurzać w przygotowanej wcześniej tempurze. Smażyć partiami na złoty kolor. Usmażone szparagi wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, następnie odstawić w ciepłe miejsce, aby nie ostygły.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, podgrzewać5 min/80°C/obr. 1.
  5. Dodać rozdrobniony ser, podgrzewać5 min/80°C/obr. 2lub do momentu, aż ser się roztopi.
  6. Dodać pozostałe 10 g wódki, zmiksować20 s/obr. 7. Szparagi w tempurze skropić miodem, posypać orzeszkami piniowymi i kwiatami smagliczki i podawać z serowym fondue.
Przewijanie do góry