Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone; Jagodowa pianka
616 kcal /
2580 kJKalorie
2580 kJKalorie
15 gBiałko
83 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Szparagi i ryż: 500 – 700
- g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 200 g ryżu basmati
- Jagodowa pianka: 140
- g cukru
- 450 – 500 g owoców leśnych, mieszanych, mrożonych (patrz wskazówka)
- 10 – 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 10 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 białko
- Cytrynowy sos zabajone i ryż – cd.: 120
- g bulionu warzywnego, płynnego
- 4 żółtka
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 – 4 łyżki oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego urządzenia Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi. Ułożyć je warstwowo, układając każdą warstwę w inną stronę, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma ze szparagami. Ustawić22 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować jagodową piankę.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać owoce leśne, sok z limonki i białko, rozdrobnić przy pomocy kopystki40 s/obr. 5.
- Założyć motylek, ubijać3 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do pojemnika do zamrażania i odstawić do zamrażalnika. Umyć motylek i naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego urządzenia Thermomix postawić miskę, odważyć do niej bulion, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć żółtka, dodać sól, pieprz i sok z cytryny, ubijać10 min/70°C/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać odważony bulion na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż na talerz, polać oliwą, wymieszać, przykryć i odstawić. Sprawdzić, czy szparagi są ugotowane. Jeśli nie, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, ustawić5 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Ryż posypać rozdrobionym parmezanem. Ułożyć szparagi na ryżu, polać cytrynowym sosem zabajone, podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne. Jagodową piankę podawać jako deser.
