Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone; Jagodowa pianka

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
616 kcal /
2580 kJ
Kalorie
15 gBiałko
83 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Szparagi i ryż: 500 – 700
  • g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek
  • 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 200 g ryżu basmati
  • Jagodowa pianka: 140
  • g cukru
  • 450 – 500 g owoców leśnych, mieszanych, mrożonych (patrz wskazówka)
  • 10 – 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 10 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 białko
  • Cytrynowy sos zabajone i ryż – cd.: 120
  • g bulionu warzywnego, płynnego
  • 4 żółtka
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 – 4 łyżki oliwy z oliwek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego urządzenia Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi. Ułożyć je warstwowo, układając każdą warstwę w inną stronę, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma ze szparagami. Ustawić22 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować jagodową piankę.
  4. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać owoce leśne, sok z limonki i białko, rozdrobnić przy pomocy kopystki40 s/obr. 5.
  6. Założyć motylek, ubijać3 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do pojemnika do zamrażania i odstawić do zamrażalnika. Umyć motylek i naczynie miksujące.
  7. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego urządzenia Thermomix postawić miskę, odważyć do niej bulion, odstawić.
  8. Założyć motylek.Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć żółtka, dodać sól, pieprz i sok z cytryny, ubijać10 min/70°C/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać odważony bulion na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
  9. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż na talerz, polać oliwą, wymieszać, przykryć i odstawić. Sprawdzić, czy szparagi są ugotowane. Jeśli nie, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, ustawić5 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Ryż posypać rozdrobionym parmezanem. Ułożyć szparagi na ryżu, polać cytrynowym sosem zabajone, podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne. Jagodową piankę podawać jako deser.
Przewijanie do góry