Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
403 kcal /
1685 kJ
Kalorie
13 gBiałko
41 gWęglowodany
20 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 200 g ryżu basmati
  • 500 – 700 g zielonych szparagów
  • 40 g oliwy z oliwek extra virgin
  • Cytrynowy sos zabajone: 4
  • żółtka
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do miski, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, włożyć koszyczek i odważyć do niego ryż.
  3. Jeśli końcówki szparagów są zdrewniałe, należy je odłamać, odciąć lub obrać ¹⁄₃ dolnej części łodygi. Umieścić szparagi w dolnej części przystawki Varoma, układając każdą warstwę w inną stronę, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż na talerz, polać oliwą, przykryć i odstawić. Sprawdzić, czy szparagi są ugotowane. Jeśli nie, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze5-10 min/Varoma/obr. 1
  4. Odstawić zamkniętą przystawkę Varoma na talerz, aby szparagi pozostały ciepłe. Wytarować wagę i przelać 120 g płynu z gotowania do małej miski (skala wyświetli ‘-120 g’, kiedy naczynie miksujące zostanie ponownie ustawione), pozostałą część wylać. Miskę odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać sól, pieprz i sok z cytryny, ubijać10 min/70°C/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać wcześniej odłożony płyn z gotowania na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże.
  6. Ryż posypać rozdrobionym parmezanem. Położyć szparagi na ryżu, polać je cytrynowym sosem zabajone, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry