Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone
403 kcal /
1685 kJKalorie
1685 kJKalorie
13 gBiałko
41 gWęglowodany
20 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 200 g ryżu basmati
- 500 – 700 g zielonych szparagów
- 40 g oliwy z oliwek extra virgin
- Cytrynowy sos zabajone: 4
- żółtka
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, włożyć koszyczek i odważyć do niego ryż.
- Jeśli końcówki szparagów są zdrewniałe, należy je odłamać, odciąć lub obrać ¹⁄₃ dolnej części łodygi. Umieścić szparagi w dolnej części przystawki Varoma, układając każdą warstwę w inną stronę, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż na talerz, polać oliwą, przykryć i odstawić. Sprawdzić, czy szparagi są ugotowane. Jeśli nie, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze5-10 min/Varoma/obr. 1
- Odstawić zamkniętą przystawkę Varoma na talerz, aby szparagi pozostały ciepłe. Wytarować wagę i przelać 120 g płynu z gotowania do małej miski (skala wyświetli ‘-120 g’, kiedy naczynie miksujące zostanie ponownie ustawione), pozostałą część wylać. Miskę odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać sól, pieprz i sok z cytryny, ubijać10 min/70°C/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać wcześniej odłożony płyn z gotowania na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże.
- Ryż posypać rozdrobionym parmezanem. Położyć szparagi na ryżu, polać je cytrynowym sosem zabajone, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
