Tagliatelle z boczkiem, szynką i śmietaną
627 kcal /
2625.8 kJKalorie
2625.8 kJKalorie
22 gBiałko
71 gWęglowodany
29 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
- woda osolona, do ugotowania makaronu
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 150 g szynkigotowanej pokrojonej w kostkę
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
- 400 g śmietany, 18% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Ma pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron. Nastawić wodę na makaron tak, aby ugotował się równocześnie z sosem. Makaron gotować według instrukcji na opakowaniu.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, masło i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać szynkę i boczek, dusić5 min/120°C/obr. 2.
- Dodać śmietanę i rozdrobniony parmezan, wymieszać10 s/obr. 4, następnie podgrzewać8 min/90°C/obr. 4. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem bezpośrednio przed podaniem. Tagliatelle z boczkiem, szynką i śmietaną podawać na ciepło.
