Tortilla razowa z kurczakiem i warzywami
285.8 kcal /
1196.7 kJKalorie
1196.7 kJKalorie
20.3 gBiałko
30 gWęglowodany
2.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- sól ilość do oprószenia cukinii i papryki
- ¼
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g oleju rzepakowego
- 120 ggorącej wody
- 200 g ogórków bez skórki igniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 5 gałązek koperku, świeżego
- 200 g jogurtugreckiego
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 600 g wody
- 400 g piersi z kurczaka pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 1 łyżeczka przyprawa kebab-gyros
- 100 g żółtej papryki pokrojonej w paski (1 x 4 cm)
- 200 g cukinii pokrojonej w półplasterki ogrubości 1 cm
- papryka słodka, mielona ilość do oprószenia cukinii i papryki
- oregano, suszone ilość do oprószenia papryki i cukinii
- 6 liści sałaty masłowej
- 6 liści sałaty karbowanej
- 1 pomidor pokrojony w ósemki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wyspać mąkę, ½ łyżeczki soli i proszek do pieczenia, dodać olej i wodę, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć do innego naczynia, uformować z niego 6 kulek, przykryć czystą, wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić na 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie i sos (patrz wskazówka). Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki, dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i odstawić na ok. 10 min do odsączenia, następnie ogórki dokładnie odcisnąć w dłoniach, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać odciśnięte ogórki, jogurt, oliwę i sok z cytryny, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka, oprószyć go przyprawą kebab-gyros. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego paprykę i cukinię, oprószyć je solą, papryką i oregano, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Kulki z ciasta rozwałkować na blacie na okrągłe placki (Ø 20 cm, grubość 1-2 mm) (patrz wskazówka). Smażyć kolejno na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni na średniej mocy palnika, ok. 30 sek. z każdej strony. Usmażone placki układać jeden na drugim, przykryć czystą, wilgotną ściereczką kuchenną (patrz wskazówka) do momentu podania, aby pozostały miękkie i nie kruszyły się przy zwijaniu.
- Na usmażonej tortilli rozprowadzić równomiernie 1 łyżkę sosu, następnie rozłożyć liść sałaty, kilka kawałków ugotowanego na parze kurczaka i warzyw oraz 1 kawałek pomidora, zawinąć w rulon. Czynności powtórzyć dla pozostałych tortilli. Tortille razowe z kurczakiem i warzywami podawać na ciepło (patrz wskazówka) z pozostałym sosem tzatziki.