Tortilla razowa z kurczakiem i warzywami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
285.8 kcal /
1196.7 kJ
Kalorie
20.3 gBiałko
30 gWęglowodany
2.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • sól ilość do oprószenia cukinii i papryki
  • ¼
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g oleju rzepakowego
  • 120 ggorącej wody
  • 200 g ogórków bez skórki igniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 gałązek koperku, świeżego
  • 200 g jogurtugreckiego
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 600 g wody
  • 400 g piersi z kurczaka pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 1 łyżeczka przyprawa kebab-gyros
  • 100 g żółtej papryki pokrojonej w paski (1 x 4 cm)
  • 200 g cukinii pokrojonej w półplasterki ogrubości 1 cm
  • papryka słodka, mielona ilość do oprószenia cukinii i papryki
  • oregano, suszone ilość do oprószenia papryki i cukinii
  • 6 liści sałaty masłowej
  • 6 liści sałaty karbowanej
  • 1 pomidor pokrojony w ósemki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wyspać mąkę, ½ łyżeczki soli i proszek do pieczenia, dodać olej i wodę, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć do innego naczynia, uformować z niego 6 kulek, przykryć czystą, wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić na 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie i sos (patrz wskazówka). Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i odstawić na ok. 10 min do odsączenia, następnie ogórki dokładnie odcisnąć w dłoniach, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać odciśnięte ogórki, jogurt, oliwę i sok z cytryny, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kurczaka, oprószyć go przyprawą kebab-gyros. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego paprykę i cukinię, oprószyć je solą, papryką i oregano, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  6. Kulki z ciasta rozwałkować na blacie na okrągłe placki (Ø 20 cm, grubość 1-2 mm) (patrz wskazówka). Smażyć kolejno na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni na średniej mocy palnika, ok. 30 sek. z każdej strony. Usmażone placki układać jeden na drugim, przykryć czystą, wilgotną ściereczką kuchenną (patrz wskazówka) do momentu podania, aby pozostały miękkie i nie kruszyły się przy zwijaniu.
  7. Na usmażonej tortilli rozprowadzić równomiernie 1 łyżkę sosu, następnie rozłożyć liść sałaty, kilka kawałków ugotowanego na parze kurczaka i warzyw oraz 1 kawałek pomidora, zawinąć w rulon. Czynności powtórzyć dla pozostałych tortilli. Tortille razowe z kurczakiem i warzywami podawać na ciepło (patrz wskazówka) z pozostałym sosem tzatziki.
Przewijanie do góry