Szparagi z ziemniakami i sosem holenderskim

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
698 kcal /
2919 kJ
Kalorie
11.3 gBiałko
29.5 gWęglowodany
58.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Szparagi i ziemniaki: 600
  • g wody
  • 5 g masła (opcjonalnie, patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta cukru
  • 700 – 750 g ziemniaków małych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1000 – 1500 g białych szparagów ogrubości ok. 1 cm, obranych, bez zdrewniałych końcówek
  • 1000 – 1500 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek
  • Sos holenderski: 175 – 350
  • g masła pokrojonego na kawałki
  • 4 – 8 żółtek
  • 20 – 40 g wody
  • 10 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć solą i cukrem. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, układając je warstwowo, każdą warstwę obróconą o 90° w stosunku do poprzedniej, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ziemniaki przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Aby otrzymać 250 g sosu holenderskiego, należy użyć dolnych zakresów ilości podanych składników. Aby otrzymać 500 g sosu, należy użyć górnych zakresów ilości podanych składników.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło i żółtka, dodać wodę, sok z cytryny, sól i pieprz, uruchomić Zagęszczanie/80°C. Szparagi z ziemniakami i sosem holenderskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry