Szparagi z ziemniakami i sosem holenderskim
698 kcal /
2919 kJKalorie
2919 kJKalorie
11.3 gBiałko
29.5 gWęglowodany
58.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Szparagi i ziemniaki: 600
- g wody
- 5 g masła (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta cukru
- 700 – 750 g ziemniaków małych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 1000 – 1500 g białych szparagów ogrubości ok. 1 cm, obranych, bez zdrewniałych końcówek
- 1000 – 1500 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek
- Sos holenderski: 175 – 350
- g masła pokrojonego na kawałki
- 4 – 8 żółtek
- 20 – 40 g wody
- 10 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć solą i cukrem. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, układając je warstwowo, każdą warstwę obróconą o 90° w stosunku do poprzedniej, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ziemniaki przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
- Aby otrzymać 250 g sosu holenderskiego, należy użyć dolnych zakresów ilości podanych składników. Aby otrzymać 500 g sosu, należy użyć górnych zakresów ilości podanych składników.
- Do naczynia miksującego włożyć masło i żółtka, dodać wodę, sok z cytryny, sól i pieprz, uruchomić Zagęszczanie/80°C. Szparagi z ziemniakami i sosem holenderskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu.