Szynka drobiowa
71.6 kcal /
299.6 kJKalorie
299.6 kJKalorie
13.6 gBiałko
0.9 gWęglowodany
1.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry i kości (2 szt.)
- 3 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej słodkiej
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki soli
- 1500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej filet z indyka i filety z kurczaka. Filet z indyka przeciąć wzdłuż na pół, nie rozcinając mięsa do końca, tak aby powstał jak największy płat. Mięso ponownie umieścić w misce, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do miski z mięsem, dodać paprykę wędzoną, majeranek, pieprz i sól. Mięso dokładnie natrzeć przyprawami, odstawić.
- Na blacie ułożyć dwa arkusze folii spożywczej (dł. 40 cm), kładąc je jeden na drugim na zakładkę w taki sposób, aby powstał jeden arkusz. Na środku arkusza folii ułożyć filet z indyka, na nim ułożyć filety z kurczaka, ściśle zawinąć, formując szynkę. Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z szynką drobiową, gotować na parze90 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, szynkę odstawić na 15 min, następnie ostrożnie usunąć folię. Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do pieczywa.
