Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
635 kcal /
2655 kJKalorie
2655 kJKalorie
23 gBiałko
31 gWęglowodany
46 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g rzodkiewek przekrojonych na pół
- 600 g ziemniaków, młodych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 400 g białych szparagów obranych, bez twardych końcówek
- 500 g wody
- 8 jajek
- 350 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
- 150 g masła pokrojonego na kawałki
- 250 g jogurtu naturalnego 3,5% tłuszczu
- ¾
- łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- szczypiorek, świeży posiekany, ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić talerz do serwowania potraw, odważyć do niego rzodkiewki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, do koszyczka włożyć 6 jajek. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki i białe szparagi, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć ponownie dolną część przystawki Varoma z ziemniakami i białymi szparagami, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego zielone szparagi, gotować na parze13-15 min/Varoma/obr. 1lub do momentu, aż warzywa osiągną preferowaną miękkość. W tym czasie ugotowane jajka opłukać pod zimną wodą, obrać, przekroić wzdłuż na pół, przełożyć na talerz do serwowania potraw. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać jogurt, pozostałe 2 jajka, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz, podgrzewać6 min/75°C/obr. 4. Sos przelać do sosjerki. Szparagi z młodymi ziemniakami podawać z rzodkiewkami i ugotowanymi jajkami, posypane szczypiorkiem i polane jogurtowym sosem holenderskim.