Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
635 kcal /
2655 kJ
Kalorie
23 gBiałko
31 gWęglowodany
46 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g rzodkiewek przekrojonych na pół
  • 600 g ziemniaków, młodych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 400 g białych szparagów obranych, bez twardych końcówek
  • 500 g wody
  • 8 jajek
  • 350 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
  • 150 g masła pokrojonego na kawałki
  • 250 g jogurtu naturalnego 3,5% tłuszczu
  • ¾
  • łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • szczypiorek, świeży posiekany, ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić talerz do serwowania potraw, odważyć do niego rzodkiewki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, do koszyczka włożyć 6 jajek. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki i białe szparagi, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
  3. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć ponownie dolną część przystawki Varoma z ziemniakami i białymi szparagami, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego zielone szparagi, gotować na parze13-15 min/Varoma/obr. 1lub do momentu, aż warzywa osiągną preferowaną miękkość. W tym czasie ugotowane jajka opłukać pod zimną wodą, obrać, przekroić wzdłuż na pół, przełożyć na talerz do serwowania potraw. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać jogurt, pozostałe 2 jajka, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz, podgrzewać6 min/75°C/obr. 4. Sos przelać do sosjerki. Szparagi z młodymi ziemniakami podawać z rzodkiewkami i ugotowanymi jajkami, posypane szczypiorkiem i polane jogurtowym sosem holenderskim.
Przewijanie do góry