Tarta prowansalska
407 kcal /
1704 kJKalorie
1704 kJKalorie
8 gBiałko
35 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 250
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
- 125 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 10 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- ½
- łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Nadzienie: 300
- g bakłażana
- 150 g cukinii
- 100 g marchewki
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd niasiennych
- 50 g musztardy
- 100 g zielonych oliwek, bez pestek
- 1 jajko
- 60 g mleka
- 70 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, wodę, sól, jajka, zioła prowansalskie i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, następnie rozpłaszczyć ją dłońmi i zawinąć w folię spożywczą. Odstawić do lodówki na ok. 10 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy (Ø 25 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 10 min (200°C). W tym czasie przygotować nadzienie.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej bakłażana, cukinię, marchewkę i paprykę. Za pomocą mandoliny kuchennej lub ostrego noża pokroić warzywa w cienkie paski (dł. 3 cm, grubość ok. 3-4 mm).
- Do naczynia miksującego włożyć musztardę, dodać oliwki, jajko, mleko, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 5. Masę przelać na podpieczony spód.
- Na tarcie ułożyć wkoło paski bakłażana, cukinii (skórką do góry) i marchewki, zaczynając od brzegów. Następnie ułożyć między nimi paski papryki.
- Piec 35 min (180°C). Tartę prowansalską podawać na zimno lub na ciepło.