Szpinak z sezamem i sosem sojowym
44 kcal /
186 kJKalorie
186 kJKalorie
2.3 gBiałko
4 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g ziaren sezamu, białego
- 1 ząbek czosnku
- 5 g oleju sezamowego
- 200 – 250 g liści szpinaku, świeżych
- 5 g cukru
- 5 g sosu sojowego jasnego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać sezam, prażyć bez założonej miarki10 min/120°C/obr. 0.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić10 s/obr. 6. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić bez założonej miarki1 min 30 s/120°C/obr. 1.
- Dodać szpinak, dusić bez założonej miarki7 min/120°C/obr. 1. Włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką i wylać płyn powstały podczas gotowania szpinaku. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
- Dodać cukier i sos sojowy, gotować30 s/98°C/obr. 1. Dodać wcześniej uprażony sezam, wymieszać10 s/obr. 2. Szpinak z sezamem i sosem sojowym podawać jako dodatek do dań.