Szpajza czekoladowo-cytrynowa
285.2 kcal /
1193.1 kJKalorie
1193.1 kJKalorie
9.4 gBiałko
33.9 gWęglowodany
12.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 5 jajek
- 125 g wodygorącej
- 2 ½
- łyżeczki żelatyny w proszku (12,5g)
- 100 g cukru pudru
- 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- bita śmietana do dekoracji
- wiórki czekoladowe do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić4 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić1 min/70°C/obr. 2. Przemieszać dokładnie kopystką, roztopić ponownie1 min/70°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła, odstawić do ostudzenia.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać2 min 30 s/obr. 3.5lub do momentu, aż piana będzie sztywna.Zdjąć motylek.Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier puder, ubijać5 min/obr. 4.Zdjąć motylek.½ masy przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Dodać ½ ilości ubitej wcześniej piany z białek, skórkę z cytryny i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 3. Przemieszać kopystką, dodać ½ ilości rozpuszczonej żelatyny, wymieszać ponownie10 s/obr. 3. Masę cytrynową przelać w równej ilości do 4 szklanek lub pucharków, odstawić do lodówki na 15-25 min, aby stężała.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałą masę z żółtek, dodać roztopioną wcześniej czekoladę i pozostałą pianę z białek, wymieszać10 s/obr. 3.5. Przemieszać kopystką, dodać pozostałą ilość rozpuszczonej żelatyny, wymieszać ponownie10 s/obr. 3.5. Masę czekoladową wyłożyć delikatnie na stężałą masę cytrynową, odstawić do lodówki na 10-15 min. Gotowy deser udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Szpajzę czekoladowo-cytrynową podawać jako deser.
