Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką
559 kcal /
2342 kJKalorie
2342 kJKalorie
20.8 gBiałko
42 gWęglowodany
37 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 15 g oliwy z oliwek
- 500 g mięsa wieprzowego z szynki, mielonego, podzielonego na kawałki
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 2 – 3 łyżki bułki tartej
- 30 śliwek suszonych, bez pestek
- 12 plastrów chudego boczku, wędzonego, w plastrach
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mielone mięso, dodać sól, pieprz i paprykę, rozdrobnić15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać bułkę tartą, wymieszać15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Suszone śliwki nabijać na patyczki do szaszłyków po 5 szt. na każdy patyczek. Każdy szaszłyk ze śliwkami oblepić równomiernie masą z mięsa, następnie owinąć każdy szaszłyk 2 plastrami boczku. Ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, piec 30-35 min (190°C). Podawać w całości lub zdjęte z patyczków i pokrojone w ok. 1 cm plastry.