Szaszłyki z łososia z ryżem, surówką i sosem cytrynowym
366.7 kcal /
1535.2 kJKalorie
1535.2 kJKalorie
14.8 gBiałko
38.2 gWęglowodany
18.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Surówka z pora i marchewki: 250
- g marchewki pokrojonej na kawałki
- 150 g pora pokrojonego w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
- sok z ½ cytryny świeżo wyciśnięty
- 30 g oleju
- 1 – 1 ½
- łyżeczki cukru
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- Szaszłyki i ryż: 300
- g filetów z łososia, świeżych, bez skóry pokrojonych w 3 cm kostkę
- 15 plastrów pora tylko biała część (grubość ok. 8 mm)
- 15 – 18 pomidorków koktajlowych
- 1 ¼ – 1 ½
- łyżeczki soli
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 500 g wody
- 200 g ryżu białego, długoziarnistego
- skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- Sos cytrynowy: 220
- g wody
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- ¾
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ¾
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 20 g mąki pszennej
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cukru
- skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 żółtko
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i por, dodać sok z cytryny, olej, cukier, pieprz i sól, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić. Odważone kawałki łososia, por i pomidorki koktajlowe nabijać naprzemiennie na 6 patyczków do szaszłyków. Oprószyć ½-¾ łyżeczki soli i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć 2 szaszłyki, włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim pozostałe 4 szaszłyki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, dodać pozostałe ¾ łyżeczki soli i skórkę z cytryny. Nałożyć przystawkę Varoma z szaszłykami, gotować na parze25-28 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło, koncentrat bulionu warzywnego, mąkę, sok z cytryny, cukier, skórkę z cytryny, pieprz i żółtko, gotować6 min/100°C/obr. 2. Szaszłyki z łososia podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ryżem, surówką i sosem cytrynowym.