Szaszłyki z łososia z ryżem, surówką i sosem cytrynowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
366.7 kcal /
1535.2 kJ
Kalorie
14.8 gBiałko
38.2 gWęglowodany
18.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Surówka z pora i marchewki: 250
  • g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 150 g pora pokrojonego w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
  • sok z ½ cytryny świeżo wyciśnięty
  • 30 g oleju
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki cukru
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Szaszłyki i ryż: 300
  • g filetów z łososia, świeżych, bez skóry pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 15 plastrów pora tylko biała część (grubość ok. 8 mm)
  • 15 – 18 pomidorków koktajlowych
  • 1 ¼ – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 500 g wody
  • 200 g ryżu białego, długoziarnistego
  • skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • Sos cytrynowy: 220
  • g wody
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • ¾
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ¾
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka cukru
  • skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 żółtko

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i por, dodać sok z cytryny, olej, cukier, pieprz i sól, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić. Odważone kawałki łososia, por i pomidorki koktajlowe nabijać naprzemiennie na 6 patyczków do szaszłyków. Oprószyć ½-¾ łyżeczki soli i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć 2 szaszłyki, włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim pozostałe 4 szaszłyki, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, dodać pozostałe ¾ łyżeczki soli i skórkę z cytryny. Nałożyć przystawkę Varoma z szaszłykami, gotować na parze25-28 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło, koncentrat bulionu warzywnego, mąkę, sok z cytryny, cukier, skórkę z cytryny, pieprz i żółtko, gotować6 min/100°C/obr. 2. Szaszłyki z łososia podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ryżem, surówką i sosem cytrynowym.
Przewijanie do góry