Szaszłyki wołowe z salsą pomidorową
318 kcal /
1330 kJKalorie
1330 kJKalorie
27 gBiałko
37 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Szaszłyki: 5 – 10
- g liści mięty, świeżych (ok. 1 pęczek)
- 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
- 350 g wody
- 150 g kaszy kuskus
- 400 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 2 łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki kminku, mielonego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- ½
- łyżeczki chili, mielonego
- Salsa pomidorowa: 300
- g pomidorów pokrojonych na kawałki
- 80 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 20 g octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę i pietruszkę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować4 min/100°C/obr. 1.
- Dodać kuskus, podgrzewać2 min/70°C//obr. .
- Dodać rozdrobnioną miętę z pietruszką, mięso, sól, pieprz, kminek, paprykę i chili, wymieszać30 s//obr. 4.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę lub płaską formę kamionkową „Ben” wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Powstałą masę mięsną podzielić na 8-10 porcji i uformować wokół patyczków podłużne walce. Szaszłyki ułożyć na przygotowanej blasze. Piec ok. 35 min (200°C). W tym czasie umyć naczynie miksujące i przygotować salsę pomidorową.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory i cebulę, dodać ocet, oregano, sól i cukier, rozdrobnić10 s/obr. 8. Szaszłyki wołowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem salsy pomidorowej.