Szarpany indyk pod pierzynką z batatów
464.8 kcal /
1946.2 kJKalorie
1946.2 kJKalorie
26 gBiałko
54.8 gWęglowodany
16.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g batatów pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oleju rzepakowego
- 300 g liści szpinaku baby, świeżych (patrz wskazówka)
- 1 papryczkę chili, świeżą bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 180 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 500 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na 3 cm kawałki
- 100 g kostek boczku (ok. 1 cm)
- 240 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 20 g octu balsamicznego
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć bataty, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i 2 ząbki czosnku, dodać 20 g oleju, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać szpinak, dusić5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do koszyczka, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oleju, dodać chili, czerwoną paprykę i pozostały 1 ząbek czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać indyka i boczek, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać pomidory, fasolę, ocet balsamiczny, cukier, ½ łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej rozdrobnione bataty, gotować na parze25-30 min/Varoma//obr. 1. W tym czasie, pod koniec czasu gotowania na parze, rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Założyć miarkę, rozdrobnić4 s//obr. 4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (ok. 25 x 20 cm), równomiernie rozprowadzić kopystką. Na wierzchu ułożyć uduszony wcześniej szpinak, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane na parze bataty, dodać mąkę, masło, gałkę muszkatołową, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i ½ łyżeczki soli, wymieszać30 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie30 s/obr. 3, odstawić do lekkiego ostudzenia. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (Ø 1-2 cm, patrz wskazówka), następnie wyciskać dekoracyjny wzór na warstwie szpinaku. Piec 20-25 min (200°C). Szarpanego indyka pod pierzynką z batatów podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
