Szarpana „bananina” w sosie BBQ
99 kcal /
414.5 kJKalorie
414.5 kJKalorie
2 gBiałko
17 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 120 – 150 g czerwonej cebuli pokrojonej w 5 mm piórka
- 10 g oleju
- 4 – 6 skórek z bananów ekologicznych, średnio dojrzałych, umytych (ok. 150g, patrz wskazówka)
- 20 g cukru kokosowego
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę i olej, dusić5 min/120°C/obr. 2. W tym czasie z wnętrza skórek bananów zeskrobać miękki miąższ za pomocą łyżki, wyrzucić. Skórki podzielić na paski, mocno przykładając do nich widelec i przesuwając wzdłuż włókien, następnie pokroić na 5 cm kawałki.
- Do naczynia miksującego dodać cukier, sól, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, pieprz, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i ocet, gotować5 min/100°C/obr. 2.
- Dodać przygotowane skórki bananów, gotować7 min/100°C//obr. 2. Szarpaną „bananinę” w sosie BBQ użyć do wybranych przepisów (patrz wskazówka).
