Szarpana „bananina” w sosie BBQ

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
99 kcal /
414.5 kJ
Kalorie
2 gBiałko
17 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 120 – 150 g czerwonej cebuli pokrojonej w 5 mm piórka
  • 10 g oleju
  • 4 – 6 skórek z bananów ekologicznych, średnio dojrzałych, umytych (ok. 150g, patrz wskazówka)
  • 20 g cukru kokosowego
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać cebulę i olej, dusić5 min/120°C/obr. 2. W tym czasie z wnętrza skórek bananów zeskrobać miękki miąższ za pomocą łyżki, wyrzucić. Skórki podzielić na paski, mocno przykładając do nich widelec i przesuwając wzdłuż włókien, następnie pokroić na 5 cm kawałki.
  3. Do naczynia miksującego dodać cukier, sól, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, pieprz, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i ocet, gotować5 min/100°C/obr. 2.
  4. Dodać przygotowane skórki bananów, gotować7 min/100°C//obr. 2. Szarpaną „bananinę” w sosie BBQ użyć do wybranych przepisów (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry