Szarlotka w kokilkach

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
363.6 kcal /
1521.3 kJ
Kalorie
5.2 gBiałko
52.9 gWęglowodany
15.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 200 g jabłek obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½
  • laski wanilii tylko nasiona
  • 1 szczypta soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. 6 kokilek (Ø 9-10 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Przełożyć do miski, dodać rodzynki, brązowy cukier, cynamon, sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier puder, dodać masło, jajka, proszek do pieczenia nasiona wanilii i sól, wymieszać20 s/obr. 3.
  4. Dodać jabłka z rodzynkami, wymieszać15 s/obr. 2.5.Zdjąć motylek.Masę przełożyć do przygotowanych foremek, wypełniając je do ¾ wysokości.
  5. Piec 35-40 min (160°C), do uzyskania złotego koloru. Szarlotkę w kokilkach podawać jako deser.
Przewijanie do góry