Szarlotka w kokilkach
363.6 kcal /
1521.3 kJKalorie
1521.3 kJKalorie
5.2 gBiałko
52.9 gWęglowodany
15.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 200 g jabłek obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 4 łyżki rodzynek
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
- 170 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ½
- laski wanilii tylko nasiona
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. 6 kokilek (Ø 9-10 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Przełożyć do miski, dodać rodzynki, brązowy cukier, cynamon, sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier puder, dodać masło, jajka, proszek do pieczenia nasiona wanilii i sól, wymieszać20 s/obr. 3.
- Dodać jabłka z rodzynkami, wymieszać15 s/obr. 2.5.Zdjąć motylek.Masę przełożyć do przygotowanych foremek, wypełniając je do ¾ wysokości.
- Piec 35-40 min (160°C), do uzyskania złotego koloru. Szarlotkę w kokilkach podawać jako deser.