Szarlotka tatrzańska (TM6)
265.2 kcal /
1109.7 kJKalorie
1109.7 kJKalorie
3 gBiałko
39.4 gWęglowodany
11.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 460 g mąki krupczatki
- 140 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 230 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2000 – 2100 g jabłek np. Szarej Złotej Renety, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać 160 g mąki i 30 g cukru pudru, dodać 80 g masła, 20 g śmietany i 1 żółtko, wymieszać10 s/obr. 4. Ciasto powinno mieć formę kruszonki. Przesypać do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 300 g mąki i 60 g cukru pudru, dodać 150 g masła, 40 g śmietany, 1 żółtko i proszek do pieczenia, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej formy, dokładnie wylepić całe dno, mocno dociskając ciasto dłońmi. Piec 20 min (170°C). W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jabłka, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ⅓ odważonych jabłek. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Plastry jabłek przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ⅓ odważonych jabłek. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Plastry jabłek przełożyć do miski z pokrojonymi wcześniej jabłkami, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałe odważone jabłka. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Plastry jabłek przełożyć do miski z pokrojonymi wcześniej jabłkami, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z pokrojonymi jabłkami, odważyć do niej pozostałe 60 g cukru pudru, dodać cynamon, bardzo delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić plastrów. Przełożyć na podpieczony spód, układając plastry poziomo i delikatnie dociskając. Wierzch równomiernie posypać odłożonym, schłodzonym ciastem. Piec 70-80 min (170°C). Upieczoną szarlotkę pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia (patrz wskazówka). Szarlotkę tatrzańską podawać oprószoną cukrem pudrem.