Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
368.1 kcal /
1540.3 kJKalorie
1540.3 kJKalorie
5.8 gBiałko
53.3 gWęglowodany
15.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 200 g serka homogenizowanego, waniliowego
- 1 żółtko
- 6 jabłek odmiany Szara Złota Reneta, w całości (patrz wskazówka)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodać masło, wymieszać15 s/obr. 5.
- Dodać serek homogenizowany i żółtko, wymieszać20 s/obr. 4. Ciasto przełożyć na blat, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, odstawić. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 części o wadze 550 g i 450 g. Mniejszą część rozwałkować na prostokąt (30 x 24 cm) i wyłożyć nim dno przygotowanej formy. Na cieście ułożyć połówki jabłek wypukłą stroną do góry. Jabłka oprószyć mieszanką cukru i cynamonu. Pozostałe ciasto rozwałkować na większy prostokąt (ok. 35 x 30 cm) i ułożyć luźno na wierzchu ciasta (patrz wskazówka). Piec 50-55 min (180°C). Szarlotkę „królewskie góry” (z połówkami jabłek) podawać oprószoną cukrem pudrem jako deser.
