Szampańskie galaretki
29 kcal /
121 kJKalorie
121 kJKalorie
1 gBiałko
3 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g cukru
- 25 – 30 g żelatyny w proszku
- 700 – 750 g szampana (1 butelka), w temp. pokojowej
- 700 – 750 g wina musującego
- 225 g smakowego napojugazowanego np. imbirowego cytrynowego, w temp. pokojowej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać cukier i żelatynę, dodać szampan i napój gazowany, podgrzewać10 min/90°C/obr. 2. Przelać do silikonowych pojemników na kostki lodu (patrz wskazówka), odstawić do ostudzenia, następnie odstawić do stężenia na min. 4 godz. do lodówki. Szampańskie galaretki ostrożnie wyjąć z foremek, przełożyć na półmisek i podawać schłodzone.