Szampański crème brûlée z biszkoptami
568.5 kcal /
2378.6 kJKalorie
2378.6 kJKalorie
6.6 gBiałko
38.6 gWęglowodany
42.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g cukru
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 80 g szampana
- 80 g wina musującego, typu Prosecco
- 4 żółtka
- 8 biszkoptów lady fingers (patrz wskazówka)
- 3 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, szampana i żółtka, zmiksować30 s/obr. 5. Masę przelać do 4 kokilek (Ø 9-10 cm). Piec 1 godz. (100°C). Na wierzchu każdej porcji ułożyć 1 biszkopt, delikatnie docisnąć. Pozostawić do całkowitego ostudzenia, następnie odstawić do lodówki na min. 2 godz. Bezpośrednio przed podaniem powierzchnię równomiernie posypać cukrem trzcinowym i skarmelizować za pomocą palnika gazowego, trzymając palnik w odległości 7-10 cm od powierzchni. Szampański crème brûlée z biszkoptami podawać jako deser.