Szafranowe risotto ze szparagami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
422 kcal /
1766 kJ
Kalorie
8.7 gBiałko
68.1 gWęglowodany
12.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 35 g cebuli pokrojonej w 1 cm piórka
  • 350 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki szafranu, mielonego (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka nitek szafranu
  • 320 g ryżu do risotto (np. Arborio Carnaroli), o czasiegotowania 16-18 min
  • 60 g białego wina, wytrawnego
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 20 g masła
  • ser parmezan, tarty do posypania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i szparagi, dodać oliwę, rumienić Wysokie Temp. . W tym czasie przygotować szafran do dalszego wykorzystania (patrz wskazówka)
  2. Dodać ryż, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
  4. Dodać szafran, wodę, sól i koncentrat bulionu warzywnego, wymieszać kopystką ryż na dnie naczynia miksującego, aby zapobiec jego przywieraniu. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować13 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać masło, wymieszać kopystką. Pozostawić 1 min w naczyniu miksującym. W razie potrzeby doprawić do smaku. Szafranowe risotto ze szparagami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane tartym parmezanem.
Przewijanie do góry