Szafranowe bułeczki lussekatter
210.1 kcal /
879.6 kJKalorie
879.6 kJKalorie
5.2 gBiałko
34.4 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 180 g mleka
- 65 g masła pokrojonego na kawałki
- 80 g cukru
- ½
- łyżeczki nitek szafranu
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- ¼
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 20 g drożdży świeżych pokrusoznych
- 24 rodzynki
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, cukier i szafran, podgrzewać5 min/60°C/obr. 1. Pozostawić naczynie miksujące w obudowie na 5 min, zmiksować10 s/obr. 5.
- Dodać mąkę, 1 jajko, ekstrakt waniliowy i drożdże, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. lub do podwojenia objętości.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część lekko wyrobić dłonią, następnie zrolować w jednolity wałek (dł. 15-20 cm). Zaznaczyć delikatnie palcem środek wałka, końce zwinąć jak najciaśniej w kształt ślimaka, każdy w odwrotną stronę, tak aby dotykały ciasta. W środek każdego ślimaka włożyć rodzynkę. Bułeczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do miseczki wbić pozostałe 1 jajko, dodać sól, wymieszać. Każdą bułeczkę posmarować jajkiem za pomocą pędzelka.
- Bułeczki piec 10-12 min (200°C). Odstawić na ok. 10 min.
- Szafranowe bułeczki lussekatter podawać na ciepło lub na zimno.
