Szafranowe bułeczki lussekatter

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
210.1 kcal /
879.6 kJ
Kalorie
5.2 gBiałko
34.4 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 180 g mleka
  • 65 g masła pokrojonego na kawałki
  • 80 g cukru
  • ½
  • łyżeczki nitek szafranu
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ¼
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 20 g drożdży świeżych pokrusoznych
  • 24 rodzynki
  • 1 szczypta soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, cukier i szafran, podgrzewać5 min/60°C/obr. 1. Pozostawić naczynie miksujące w obudowie na 5 min, zmiksować10 s/obr. 5.
  2. Dodać mąkę, 1 jajko, ekstrakt waniliowy i drożdże, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. lub do podwojenia objętości.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część lekko wyrobić dłonią, następnie zrolować w jednolity wałek (dł. 15-20 cm). Zaznaczyć delikatnie palcem środek wałka, końce zwinąć jak najciaśniej w kształt ślimaka, każdy w odwrotną stronę, tak aby dotykały ciasta. W środek każdego ślimaka włożyć rodzynkę. Bułeczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  5. Do miseczki wbić pozostałe 1 jajko, dodać sól, wymieszać. Każdą bułeczkę posmarować jajkiem za pomocą pędzelka.
  6. Bułeczki piec 10-12 min (200°C). Odstawić na ok. 10 min.
  7. Szafranowe bułeczki lussekatter podawać na ciepło lub na zimno.
Przewijanie do góry