Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
646.3 kcal /
2704 kJ
Kalorie
47.7 gBiałko
83.4 gWęglowodany
13.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sycylijskie pulpety drobiowe: 50
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 30 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 30 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 15 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • ¼
  • łyżeczki suszonych płatków chili
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • woda do zwilżenia
  • Sos pomidorowy z makaronem: 2
  • ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 700 – 800 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 400 g wody
  • ¼
  • łyżeczki suszonych płatków chili
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 300 g makaronu, suchego, typu kolanka o czasiegotowania 8 min
  • 300 g makaronu, suchego, typu penne o czasiegotowania 8 min
  • bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 9. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć oliwki, rodzynki, natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć kurczaka, dodać jajko, bułkę tartą, chili, sól i pieprz, zmiksować30 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać rozdrobnione oliwki, rodzynki, natkę pietruszki i czosnek, wymieszać15 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z masy mięsnej ok. 20 pulpetów, ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać przecier pomidorowy, wodę, chili, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać makaron. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami, gotować na parze8 min/Varoma//obr. 1. Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem posypane rozdrobnionym parmezanem i udekorowane bazylią.
Przewijanie do góry