Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem
646.3 kcal /
2704 kJKalorie
2704 kJKalorie
47.7 gBiałko
83.4 gWęglowodany
13.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sycylijskie pulpety drobiowe: 50
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 30 g zielonych oliwek, bez pestek
- 30 g czarnych oliwek, bez pestek
- 15 g rodzynek (opcjonalnie)
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 jajko
- 20 g bułki tartej
- ¼
- łyżeczki suszonych płatków chili
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- woda do zwilżenia
- Sos pomidorowy z makaronem: 2
- ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 700 – 800 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 400 g wody
- ¼
- łyżeczki suszonych płatków chili
- ¾
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 300 g makaronu, suchego, typu kolanka o czasiegotowania 8 min
- 300 g makaronu, suchego, typu penne o czasiegotowania 8 min
- bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 9. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć oliwki, rodzynki, natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kurczaka, dodać jajko, bułkę tartą, chili, sól i pieprz, zmiksować30 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobnione oliwki, rodzynki, natkę pietruszki i czosnek, wymieszać15 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z masy mięsnej ok. 20 pulpetów, ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, wodę, chili, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać makaron. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami, gotować na parze8 min/Varoma//obr. 1. Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem posypane rozdrobnionym parmezanem i udekorowane bazylią.