Sycylijskie arancini
2400.4 kcal /
10050 kJKalorie
10050 kJKalorie
88 gBiałko
217.2 gWęglowodany
130 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 10 g liści bazylii, świeżych
- 80 – 100 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
- 20 g masła
- 200 g ryżu do risotto
- 80 g białego wina, wytrawnego
- 400 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- ¼
- łyżeczki soli (opcjonalnie)
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g szynki pokrojonej na paskigrubości 5 mm
- 50 g zielonegogroszku, konserwowego
- 50 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- mąka pszenna ilość do panierowana
- 2 jajka roztrzepane, do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy ilość dogłębokiego smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić3 s/obr. 8. Bazylię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ser mozzarella, rozdrobnić2-4 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać ryż, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wino, gotować bez założonej miarki2 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sól i pieprz, gotować14 min/100°C//obr. 1. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na 5-10 min, aby ryż wchłonął cały płyn.
- Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan, wymieszać kopystką. Ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szynkę i groszek, odstawić.
- Za pomocą łyżki nabierać porcje ryżu i zwilżonymi dłońmi formować placek (grubość 1 cm), na środek nakładać 1 łyżeczkę rozdrobnionej wcześniej mozzarelli i niewielką ilość szynki i groszku, następnie zlepić, formując kulę z nadzieniem w środku (Ø 6-7 cm). W ten sam sposób przygotować pozostałe arancini. Arancini obtaczać kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
- W dużej patelni rozgrzać olej. Arancini ostrożnie kłaść na gorący olej, smażyć na średniej mocy palnika do uzyskania złotobrązowego koloru (ok. 2 min). Usmażone arancini wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Arancini podawać na ciepło jako przekąskę.