Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Sycylijska caponata - Przepisy na Thermomix

Sycylijska caponata

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
123 kcal /
515 kJ
Kalorie
2.1 gBiałko
14 gWęglowodany
6.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 – 350 g bakłażana pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 120 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 80 g selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 150 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 40 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 40 g zielonych oliwek bez pestek
  • 200 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 50 g czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 gałązki liści bazylii, świeżych posiekanych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8, następnie dusić2 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać bakłażan, paprykę, cebulę i seler naciowy, gotować10 min/110°C//obr. 0.5.
  3. Dodać pomidory, kapary, oliwki, przecier pomidorowy, ocet, cukier, sól i pieprz, gotować10 min/98°C//obr. 0.5.
  4. Dodać bazylię, wymieszać za pomocą kopystki.
  5. Sycylijską caponatę podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. jako dodatek do makaronu lub chleba.
Przewijanie do góry