Sycylijska caponata
123 kcal /
515 kJKalorie
515 kJKalorie
2.1 gBiałko
14 gWęglowodany
6.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 – 350 g bakłażana pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 120 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 80 g selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
- 150 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na 2 cm kawałki
- 40 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 40 g zielonych oliwek bez pestek
- 200 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 50 g czerwonego octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 gałązki liści bazylii, świeżych posiekanych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8, następnie dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać bakłażan, paprykę, cebulę i seler naciowy, gotować10 min/110°C//obr. 0.5.
- Dodać pomidory, kapary, oliwki, przecier pomidorowy, ocet, cukier, sól i pieprz, gotować10 min/98°C//obr. 0.5.
- Dodać bazylię, wymieszać za pomocą kopystki.
- Sycylijską caponatę podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. jako dodatek do makaronu lub chleba.
