Świderki z makiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
255.6 kcal /
1069.2 kJ
Kalorie
8.1 gBiałko
40.7 gWęglowodany
6.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 500 g mąki pszennej typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 3 jajka (w tym 1 roztrzepane, do posmarowania)
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • mak do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, cukier, masło, mąkę, 2 jajka i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 40-60 min lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
  2. Wyrośnięte ciasto zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wyrobić kolejne Ciasto /30 s. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować wałek (dł. ok. 40 cm), podzielić na 10 części (ok. 85 g każda). Każdą część delikatnie uformować dłonią na prostokąt (ok. 15 x 5 cm), przekroić wzdłuż na pół, nie rozcinając do końca, następnie delikatnie zapleść spiralnie. Końce świderków zawinąć pod spód. Świderki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  3. Świderki posmarować pozostałym, roztrzepanym 1 jajkiem za pomocą pędzelka i posypać makiem. Piec 20-25 min (180°C). Upieczone świderki przełożyć na kratkę do studzenia. Świderki z makiem podawać po ostudzeniu, z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry