Świąteczny wieniec bezowy

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
333.4 kcal /
1394.8 kJ
Kalorie
2.8 gBiałko
38.3 gWęglowodany
19.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Beza: 5
  • białek (ok. 150g)
  • 225 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • Bita śmietana: 400 – 450
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • Sos malinowy: 125
  • g malin, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji (ok. 200g)
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • borówki, świeże (ok. 100g), do dekoracji
  • pestkigranatu (ok. 50g), do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać5 min/37°C/obr. 3, następnie ubijać12 min/obr. 3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 150°C. Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem okrąg o Ø 25 cm, a wewnątrz niego drugi o Ø 15 cm. Papier odwrócić i wyłożyć nim blachę do pieczenia, odstawić.
  2. Dodać skrobię i ocet, delikatnie przemieszać kopystką, ubijać5-10 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Masę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując wieniec. Piec 1 godz. (150°C). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w środku na ok. 1 godz., następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 godz.). Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
  3. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć na całkowicie ostudzoną bezę, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 125 g malin, dodać cukier puder i sok z cytryny, zmiksować10 s/obr. 10. Sosem malinowym polać bezę, pozostałą część sosu przełożyć do sosjerki.
  5. Bezę udekorować malinami, borówkami i pestkami granatu, oprószyć cukrem pudrem. Świąteczny wieniec bezowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkową porcją sosu malinowego.
Przewijanie do góry