Świąteczny wieniec bezowy
333.4 kcal /
1394.8 kJKalorie
1394.8 kJKalorie
2.8 gBiałko
38.3 gWęglowodany
19.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Beza: 5
- białek (ok. 150g)
- 225 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- Bita śmietana: 400 – 450
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- Sos malinowy: 125
- g malin, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji (ok. 200g)
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
- borówki, świeże (ok. 100g), do dekoracji
- pestkigranatu (ok. 50g), do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać5 min/37°C/obr. 3, następnie ubijać12 min/obr. 3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 150°C. Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem okrąg o Ø 25 cm, a wewnątrz niego drugi o Ø 15 cm. Papier odwrócić i wyłożyć nim blachę do pieczenia, odstawić.
- Dodać skrobię i ocet, delikatnie przemieszać kopystką, ubijać5-10 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Masę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując wieniec. Piec 1 godz. (150°C). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w środku na ok. 1 godz., następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 godz.). Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć na całkowicie ostudzoną bezę, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 125 g malin, dodać cukier puder i sok z cytryny, zmiksować10 s/obr. 10. Sosem malinowym polać bezę, pozostałą część sosu przełożyć do sosjerki.
- Bezę udekorować malinami, borówkami i pestkami granatu, oprószyć cukrem pudrem. Świąteczny wieniec bezowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkową porcją sosu malinowego.