Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
961.1 kcal /
4021.2 kJ
Kalorie
43 gBiałko
33.6 gWęglowodany
70.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Łosoś w cieście francuskim: 700
  • g fileta z łososia, świeżego bez skóry i ości
  • 1 ½
  • łyżki estragonu, suszonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego,gotowego (ok. 275g)
  • 1 białko
  • Sos berneński: 150
  • g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 70 – 90 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • ½
  • łyżeczki estragonu, suszonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, oprószyć z obu stron estragonem, solą i pieprzem.
  3. Na oprószonym mąką blacie delikatnie rozwałkować ciasto francuskie, następnie przekroić w poprzek, tak aby powstały dwa równe płaty. Na jednej połowie ułożyć odważonego wcześniej łososia. Brzegi ciasta posmarować białkiem, całość przykryć drugim płatem ciasta, zawinąć i skleić dokładnie brzegi ciasta dociskając widelcem.
  4. Łososia w cieście przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Wierzch ciasta posmarować pozostałym białkiem. Piec 35-40 min (190°C), w zależności od grubości filetu.
  5. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/70°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać wino, estragon, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki6 min/100°C/obr. 1.
  8. Poczekać, aż temperatura naczynia miksującego osiągnie 70°C, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować20 s/obr. 10.
  9. Założyć motylek.Dodać żółtka i pieprz cayenne, podgrzewać3 min 30 s/70°C/obr. 3.
  10. Dodać roztopione masło, podgrzewać2 min/70°C/obr. 3. Świątecznego łososia w cieście francuskim podawać pokrojonego w plastry, polanego sosem berneńskim.
Przewijanie do góry