Świąteczny łosoś
500.4 kcal /
2093.5 kJKalorie
2093.5 kJKalorie
44.1 gBiałko
30.5 gWęglowodany
23.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 filet z łososia, świeży ze skórą (600-800g)
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- 100 g wody
- 100 g sosu sojowego
- 1 cytryna
- 1 granat tylko pestki
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie żaroodporne, odważyć do niego łososia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, skrobię i przyprawę do piernika, dodać wodę i sos sojowy. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać4 min/120°C/obr. 1. Powstały sos przelać do naczynia z odważonym łososiem (patrz wskazówka). Rybę pokryć sosem z każdej strony, ułożyć skórą do dołu. Piec ok. 25 min. Upieczoną rybę przełożyć na talerz do serwowania, polać sosem z pieczenia, skropić sokiem z ¼-½ cytryny. Świątecznego łososia podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka), udekorowanego plastrami pozostałej cytryny, pestkami granatu i natką pietruszki.