Świąteczne tiramisu

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
456.6 kcal /
1910.3 kJ
Kalorie
9.1 gBiałko
25.2 gWęglowodany
36.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 jajka sparzone
  • 1 żółtko ze sparzonego jajka
  • 500 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 5 łyżek likieru migdałowego, np. amaretto (patrz wskazówka)
  • (opcjonalnie)
  • 150 – 200 g ciastek Speculoos połamanych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 150 – 200 g ciastek korzennych połamanych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 200 g kawy, zaparzonej ostudzonej
  • kakao do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać żółtko, ubijać2 min/obr. 3.
  2. Dodać mascarpone, ubijać2 min/obr. 4.
  3. Dodać likier, ubijać1 min/obr. 4.Zdjąć motylek.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciastka, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej kawę, odstawić.
  5. ⅓ odważonych ciastek pojedynczo krótko zanurzyć w kawie, następnie ułożyć pierwszą warstwę w szklankach. Na nasączonych ciastkach równomiernie rozprowadzić ⅓ masy z mascarpone. Czynności powtórzyć, rozprowadzając na wierzchu masę z mascarpone. Szklanki z tiramisu przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 5 godz. Świąteczne tiramisu oprószyć kakao bezpośrednio przed podaniem i podawać jako deser.
Przewijanie do góry