Świąteczne ciasto z bakaliami
334.4 kcal /
1398.9 kJKalorie
1398.9 kJKalorie
3.4 gBiałko
60.3 gWęglowodany
10.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 350 g śliwek suszonych, bez pestek
- 250 g rodzynek
- 125 g żurawiny, suszonej
- 175 g masła pokrojonego na kawałki
- 175 g miodu
- 125 g likieru migdałowego, np. amaretto
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
- 60 – 70 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 150 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć suszone śliwki, rozdrobnić2-4 s/obr. 5.
- Dodać rodzynki, żurawinę, masło, miód, likier, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, cukier, przyprawę korzenną i kakao, gotować12 min/95°C//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na 1 godz. do ostudzenia.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C. Spód tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć przygotowaną wcześniej masę, dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać30 s//obr. 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec 2 godz. (150°C). Świąteczne ciasto z bakaliami podawać jako deser.