Świąteczne choinki brownie
584 kcal /
2445 kJKalorie
2445 kJKalorie
7 gBiałko
55 gWęglowodany
38 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Brownie: 250
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 200 g masła pokrojonego na kawałki
- 160 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 10 lasek cukrowych
- Dekoracja: 50
- g cukru
- 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 3 – 5 kropli barwnika spożywczego, zielonego w żelu (patrz wskazówka)
- posypka cukrowa, kolorowa do dekoracji
- 10 draży czekoladowych żółtych
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 8, następnie roztopić6 min/50°C/obr. 2. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cukier, mąkę i jajka, wymieszać15 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Piec 20 min (180°C). Upieczone ciasto odstawić do stężenia i całkowitego ostudzenia na min. 2 godz. (patrz wskazówka). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku, każdą część podzielić na 5 trójkątnych kawałków. Z lasek cukrowych odłamać zagiętą część, a pozostałą prostą część wbić w podstawę każdej choinki, tworząc pień.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mascarpone, ekstrakt z wanilii i barwnik, wymieszać20 s/obr. 3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować każdy trójkąt z ciasta, tworząc wzór choinki, następnie udekorować posypką. Na czubku każdej choinki umieścić żółtą drażę jako gwiazdę. Świąteczne choinki brownie podawać jako deser.