Świąteczne choinki brownie

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
584 kcal /
2445 kJ
Kalorie
7 gBiałko
55 gWęglowodany
38 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Brownie: 250
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 200 g masła pokrojonego na kawałki
  • 160 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 10 lasek cukrowych
  • Dekoracja: 50
  • g cukru
  • 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 3 – 5 kropli barwnika spożywczego, zielonego w żelu (patrz wskazówka)
  • posypka cukrowa, kolorowa do dekoracji
  • 10 draży czekoladowych żółtych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 8, następnie roztopić6 min/50°C/obr. 2. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać cukier, mąkę i jajka, wymieszać15 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Piec 20 min (180°C). Upieczone ciasto odstawić do stężenia i całkowitego ostudzenia na min. 2 godz. (patrz wskazówka). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku, każdą część podzielić na 5 trójkątnych kawałków. Z lasek cukrowych odłamać zagiętą część, a pozostałą prostą część wbić w podstawę każdej choinki, tworząc pień.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać mascarpone, ekstrakt z wanilii i barwnik, wymieszać20 s/obr. 3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować każdy trójkąt z ciasta, tworząc wzór choinki, następnie udekorować posypką. Na czubku każdej choinki umieścić żółtą drażę jako gwiazdę. Świąteczne choinki brownie podawać jako deser.
Przewijanie do góry