Suszony zakwas
268 kcal /
1121.3 kJKalorie
1121.3 kJKalorie
8.2 gBiałko
57 gWęglowodany
1.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 300 g mąki żytniej razowej
👨🍳 Przygotowanie
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć zakwas, dodać mąkę, zmiksować35 s/obr. 6. Grudki zakwasu z mąką przełożyć na przygotowaną blachę, równomiernie rozprowadzić po całej jej powierzchni. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wysuszenia na 24 godz. w temp. pokojowej. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ususzone grudki zakwasu, zmielić10 s/obr. 10. Przesypać do słoika z pokrywką typu twist-off, szczelnie zamknąć. Suszony zakwas przechowywać w lodówce (patrz wskazówka).