Tajska czerwona pasta curry

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
303.7 kcal /
1270.5 kJ
Kalorie
2.6 gBiałko
20.6 gWęglowodany
26.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 limonki ekologiczne
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 90 g czerwonych papryczek chili, świeżych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2-3 mm plastry
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 łodygi trawy cytrynowej, świeże pokrojonej w 1 cm plastry
  • 100 g oleju arachidowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Z limonek zetrzeć skórkę bez białych błonek i wycisnąć sok, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona kolendry, prażyć2 min 30 s/120°C/obr. 1. Odstawić do ostudzenia na 10-15 min, następnie zmielić2 min/obr. 8.
  3. Dodać skórkę otartą z limonki, sok z limonki, chili, imbir, czosnek i trawę cytrynową, zmiksować10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego olej, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać słodką paprykę, zmiksować ponownie10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać1 min/obr. 4, w tym czasie stopniowo wlewać odważony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
  5. Tajską czerwoną pastę curry używać jako dodatek do wybranych przepisów.
Przewijanie do góry