Sushi z surimi i serkiem kremowym
37 kcal /
156 kJKalorie
156 kJKalorie
1.2 gBiałko
5.5 gWęglowodany
0.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1200 g wody
- 250 g ryżu do sushi
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- ¾
- łyżeczki soli
- 120 g paluszków surimi przekrojonych na pół
- 80 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- 1 łyżka sosu sriracha
- 200 g ogórka bezgniazd nasiennych, pokrojonego w słupki
- awokado ilość do nadziania sushi, pokrojone w 0,5 cm plastry (ok. 0,5 szt.)
- 4 płaty wodorostów nori
- sos sojowy ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odstawić. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, gotować na parze16 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie przygotować zaprawę do ryżu. Do miseczki wlać 2 łyżki octu ryżowego, dodać cukier i ½ łyżeczki soli, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż do ceramicznej lub szklanej miski, do miski z ryżem dodać wcześniej przygotowaną zaprawę, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, odstawić do ostudzenia. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć paluszki surimi i serek kremowy, dodać sos sriracha i pozostałe ¼ łyżeczki soli, rozdrobnić2 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 200 g wody i ocet ryżowy, wymieszać, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej ogórek, odstawić.
- Na macie bambusowej do sushi ułożyć 1 płat nori, błyszczącą stroną do dołu. Na płat nori nałożyć ok. ¼ wcześniej przygotowanego ryżu. Zwilżoną wodą z octem dłonią rozprowadzić ryż w taki sposób, aby pokryć arkusz nori do ⅔ wysokości, pozostawiając u góry ⅓ płata nori czyste. U dołu płata nori na całej szerokości ułożyć ¼ wcześniej przygotowanych paluszków surimi z serkiem, ¼ słupków ogórka i ¼ plastrów awokado. Zwijać sushi ciasno od dołu przy pomocy maty bambusowej, na samym końcu smarując za pomocą pędzelka krawędź nori wodą z octem ryżowym, aby skleić przygotowaną rolkę, następnie zwinąć ją do końca. W ten sam sposób przygotować rolki z pozostałych 3 płatów nori.
- Każdą rolkę sushi pokroić za pomocą ostrego noża, zwilżonego wodą z octem, na kawałki o szerokości 1-1,5 cm. Sushi z surimi i serkiem kremowym podawać z sosem sojowym.