Sushi z pikantnym tuńczykiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
27.1 kcal /
114 kJ
Kalorie
1.9 gBiałko
2.5 gWęglowodany
1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1200 g wody
  • 250 g ryżu do sushi
  • 20 g octu ryżowego plus 2 łyżki do zaprawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty wasabi
  • 2 łyżki majonezu (kewpie, patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki sosu sriracha
  • 200 g tuńczyka, świeżego (sashimi, patrz wskazówka), pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone na 2 mm kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 4 płaty wodorostów nori
  • 2 łyżki ziaren sezamu, prażonych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, gotować na parze16 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie przygotować zaprawę do ryżu. Do miseczki wlać 2 łyżki octu ryżowego, dodać cukier i sól, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
  2. W drugiej miseczce wymieszać 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżką pasty wasabi, odstawić. W misce wymieszać majonez i sos sriracha, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż do ceramicznej lub szklanej miski, dodać wcześniej przygotowaną zaprawę do ryżu, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, odstawić do ostudzenia.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z pikantnym majonezem, odważyć do niego tuńczyka, dodać 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, wymieszać.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej pozostałe 200 g wody i ocet ryżowy, wymieszać, odstawić.
  5. Bambusową matę do sushi owinąć folią spożywczą. Na macie położyć 1 płat nori, błyszczącą stroną do dołu. Na płat nori nałożyć ¼ wcześniej przygotowanego ryżu. Zwilżoną wodą z octem ryżowym dłonią rozprowadzić ryż w taki sposób, aby pokryć arkusz nori do ⅔ wysokości, pozostawiając u góry ⅓ płata nori czyste. Posypać ryż ½ łyżki prażonego sezamu, następnie ostrożnie przewrócić płat na drugą stronę tak, aby leżał ryżem do dołu. Na części płata nori niepokrytej ryżem ułożyć na całej szerokości linię z ¼ wcześniej przygotowanego tuńczyka z pikantnym majonezem, pozostawiając 1 cm od dolnej krawędzi nori. Zwijać sushi ciasno od dołu przy pomocy maty bambusowej, na samym końcu smarując za pomocą pędzelka krawędź nori wcześniej przygotowaną wodą z octem ryżowym, aby skleić przygotowaną rolkę, następnie zwinąć ją do końca. W ten sam sposób przygotować rolki z pozostałych 3 płatów nori.
  6. Każdą rolkę sushi pokroić za pomocą ostrego noża, zwilżonego wodą z octem ryżowym, na kawałki o szerokości 1-1,5 cm.
  7. Sushi z pikantnym tuńczykiem podawać z sosem sojowym z wasabi, udekorowane zieloną cebulką.
Przewijanie do góry