Sushi z pieczarkami portobello
37 kcal /
156 kJKalorie
156 kJKalorie
1.2 gBiałko
5.5 gWęglowodany
0.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 pieczarki portobello, świeże
- oliwa z oliwek ilość do posmarowania pieczarek
- 80 g sosu sojowego tamari plus 1½ łyżeczki do polania pieczarek
- 20 g octu ryżowego plus 2 łyżki do zaprawy
- 1 ½
- łyżeczki cukru
- ½
- łyżeczki soli
- 250 g ryżu brązowego
- 1400 g wody
- 1 ząbek czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 zielona cebulka ze szczypiorkiem pokrojona na 3 cm kawałki
- 2 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, 1 pokrojona na kawałki + 1 pokrojona wzdłuż na 8 pasków
- 20 g octu ryżowego
- 2 łyżki ziaren sezamu, czarnego prażonego
- 4 wodorosty nori
- 4 łyżeczki majonezu japońskiego (kewpie, patrz wskazówka)
- 4 zielone cebulki ze szczypiorkiem przekrojone wzdłuż na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pieczarki portobello blaszkami do dołu. Posmarować pieczarki pędzelkiem zanurzonym w oliwie, następnie polać każdą pieczarkę ½ łyżeczki sosu sojowego.
- Piec 10 min (200°C). W tym czasie przygotować zaprawę do ryżu. Do miseczki wlać 2 łyżki octu ryżowego, dodać 1 łyżeczkę cukru i sól, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić. Pieczarki wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odstawić. Do naczynia miksującego wlać 1200 g wody, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, gotować na parze35 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do ceramicznej lub szklanej miski, dodać wcześniej przygotowaną zaprawę do ryżu, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, odstawić do ostudzenia. Opłukać naczynie miksujące.
- Każdą pieczarkę pokroić na 6 plastrów, odsączyć z nadmiaru płynu, ściskając delikatnie dłonią.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać zieloną cebulkę, sos sojowy, pozostałą ½ łyżeczki cukru i 1 chili, rozdrobnić5 s/obr. 6. Ostry sos sojowy przelać do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 200 g wody i ocet ryżowy, odstawić.
- Bambusową matę do sushi owinąć folią spożywczą. Na macie położyć 1 płat nori, błyszczącą stroną do dołu. Na płat nori nałożyć ¼ wcześniej przygotowanego ryżu. Zwilżoną wodą z octem dłonią rozprowadzić ryż w taki sposób, aby pokryć arkusz nori do ⅔ wysokości, pozostawiając u góry ⅓ płata nori czyste. Posypać ryż ½ łyżki sezamu, następnie ostrożnie odwrócić płat nori, aby leżał ryżem do dołu. Na części płata nori niepokrytej ryżem rozsmarować 1 cm od dolnej krawędzi na całej szerokości 1 łyżeczkę majonezu, następnie ułożyć na nim ¼ plastrów wcześniej przygotowanych pieczarek, 1 zieloną cebulkę i 2 paski chili. Zwijać sushi ciasno od dołu przy pomocy maty bambusowej, na samym końcu smarując za pomocą pędzelka krawędź nori wcześniej przygotowaną wodą z octem ryżowym, aby skleić przygotowaną rolkę, następnie zwinąć ją do końca. W ten sam sposób przygotować rolki z pozostałych 3 płatów nori.
- Każdą rolkę sushi pokroić za pomocą ostrego noża, zwilżonego wodą z octem ryżowym, na kawałki o szerokości 1-1,5 cm.
- Sushi z pieczarkami portobello podawać z wcześniej przygotowanym ostrym sosem sojowym.