Sushi z pieczarkami portobello

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
37 kcal /
156 kJ
Kalorie
1.2 gBiałko
5.5 gWęglowodany
0.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 pieczarki portobello, świeże
  • oliwa z oliwek ilość do posmarowania pieczarek
  • 80 g sosu sojowego tamari plus 1½ łyżeczki do polania pieczarek
  • 20 g octu ryżowego plus 2 łyżki do zaprawy
  • 1 ½
  • łyżeczki cukru
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 250 g ryżu brązowego
  • 1400 g wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 zielona cebulka ze szczypiorkiem pokrojona na 3 cm kawałki
  • 2 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, 1 pokrojona na kawałki + 1 pokrojona wzdłuż na 8 pasków
  • 20 g octu ryżowego
  • 2 łyżki ziaren sezamu, czarnego prażonego
  • 4 wodorosty nori
  • 4 łyżeczki majonezu japońskiego (kewpie, patrz wskazówka)
  • 4 zielone cebulki ze szczypiorkiem przekrojone wzdłuż na pół

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pieczarki portobello blaszkami do dołu. Posmarować pieczarki pędzelkiem zanurzonym w oliwie, następnie polać każdą pieczarkę ½ łyżeczki sosu sojowego.
  2. Piec 10 min (200°C). W tym czasie przygotować zaprawę do ryżu. Do miseczki wlać 2 łyżki octu ryżowego, dodać 1 łyżeczkę cukru i sól, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić. Pieczarki wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odstawić. Do naczynia miksującego wlać 1200 g wody, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, gotować na parze35 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do ceramicznej lub szklanej miski, dodać wcześniej przygotowaną zaprawę do ryżu, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, odstawić do ostudzenia. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Każdą pieczarkę pokroić na 6 plastrów, odsączyć z nadmiaru płynu, ściskając delikatnie dłonią.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać zieloną cebulkę, sos sojowy, pozostałą ½ łyżeczki cukru i 1 chili, rozdrobnić5 s/obr. 6. Ostry sos sojowy przelać do innego naczynia, odstawić.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 200 g wody i ocet ryżowy, odstawić.
  8. Bambusową matę do sushi owinąć folią spożywczą. Na macie położyć 1 płat nori, błyszczącą stroną do dołu. Na płat nori nałożyć ¼ wcześniej przygotowanego ryżu. Zwilżoną wodą z octem dłonią rozprowadzić ryż w taki sposób, aby pokryć arkusz nori do ⅔ wysokości, pozostawiając u góry ⅓ płata nori czyste. Posypać ryż ½ łyżki sezamu, następnie ostrożnie odwrócić płat nori, aby leżał ryżem do dołu. Na części płata nori niepokrytej ryżem rozsmarować 1 cm od dolnej krawędzi na całej szerokości 1 łyżeczkę majonezu, następnie ułożyć na nim ¼ plastrów wcześniej przygotowanych pieczarek, 1 zieloną cebulkę i 2 paski chili. Zwijać sushi ciasno od dołu przy pomocy maty bambusowej, na samym końcu smarując za pomocą pędzelka krawędź nori wcześniej przygotowaną wodą z octem ryżowym, aby skleić przygotowaną rolkę, następnie zwinąć ją do końca. W ten sam sposób przygotować rolki z pozostałych 3 płatów nori.
  9. Każdą rolkę sushi pokroić za pomocą ostrego noża, zwilżonego wodą z octem ryżowym, na kawałki o szerokości 1-1,5 cm.
  10. Sushi z pieczarkami portobello podawać z wcześniej przygotowanym ostrym sosem sojowym.
Przewijanie do góry