Sushi z kaszy bulgur z łososiem
35.5 kcal /
149 kJKalorie
149 kJKalorie
1.8 gBiałko
3.7 gWęglowodany
1.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 150 g kaszy bulgur
- 20 g octu ryżowego plus 2 łyżki do zaprawy
- 1 łyżeczka cukru
- ½
- łyżeczki soli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka pasty wasabi
- 200 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry pokrojonych wzdłuż w 1 cm plastry (sashimi, patrz wskazówka)
- 80 – 100 g marchewki pokrojonej w 3 mm słupki (patrz wskazówka)
- 4 wodorosty nori
- 2 łyżki imbiru marynowanego odsączonego z zalewy
- awokado ilość do nadziania sushi, pokrojone w 2 mm plastry (ok. 0,5 szt.)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 300 g wody, dodać kaszę bulgur, podgrzewać15-18 min/80°C//obr. . W tym czasie przygotować zaprawę do kaszy. Do miseczki wlać 2 łyżki octu ryżowego, dodać cukier i sól, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
- W drugiej miseczce wymieszać sos sojowy z pastą wasabi, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowaną kaszę bulgur przełożyć do ceramicznej lub szklanej miski, dodać wcześniej przygotowaną zaprawę, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, odstawić do ostudzenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej marchewkę, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić trzecią miskę, odważyć do niej pozostałe 200 g wody i ocet ryżowy, wymieszać, odstawić.
- Na macie bambusowej do sushi ułożyć 1 płat nori, błyszczącą stroną do dołu. Na płat nori nałożyć ok. 7 łyżek wcześniej przygotowanej kaszy bulgur. Zwilżoną wodą z octem dłonią rozprowadzić kaszę w taki sposób, aby pokryć arkusz nori do ⅔ wysokości, pozostawiając u góry ⅓ płata nori czyste. U dołu płata nori, na całej szerokości ułożyć ¼ łososia, ½ łyżki marynowanego imbiru, ¼ wcześniej odważonej marchewki i ¼ awokado. Zwijać sushi ciasno od dołu przy pomocy maty bambusowej, na samym końcu smarując za pomocą pędzelka krawędź nori wcześniej przygotowaną wodą z octem ryżowym, aby skleić przygotowaną rolkę, następnie zwinąć ją do końca. W ten sam sposób przygotować rolki z pozostałych 3 płatów nori.
- Każdą rolkę sushi pokroić za pomocą ostrego noża, zwilżonego wodą z octem ryżowym, na kawałki o szerokości 1-1,5 cm.
- Sushi z kaszy bulgur z łososiem podawać z dodatkiem sosu sojowego z wasabi.