Sushi nigiri

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
63 kcal /
263.4 kJ
Kalorie
2.3 gBiałko
10.5 gWęglowodany
1.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g ryżu do sushi
  • 50 g octu ryżowego
  • 15 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1000 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 150 – 200 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry (sashimi, pokrojonych na ok. 2,5 x 5 cm kawałki, ogrubości 6-12 mm, patrz wskazówka)
  • 100 g tuńczyka, świeżego (filetów pokrojonych na ok. 2,5 x 5 cm kawałki, ogrubości 6-12 mm)
  • pasta wasabi ilość do posmarowania nigiri
  • imbir marynowany ilość do podania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać ocet, dodać cukier i sól, wymieszać25 s/obr. 3. Zaprawę przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, gotować na parze18-20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż do ceramicznej lub szklanej miski, dodać przygotowaną wcześniej zaprawę, wymieszać delikatnie kopystką, odstawić do ostudzenia (ok. 1 godz.).
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
  5. Zwilżonymi wodą dłońmi nabrać porcję ostudzonego ryżu i formować owalny kształt o płaskiej podstawie i wypukłym grzbiecie. Wierzch posmarować odrobiną wasabi i ułożyć kawałek odważonego łososia. W ten sam sposób uformować pozostałe nigiri. Sushi nigiri podawać z sosem sojowym, pastą wasabi i marynowanym imbirem.
Przewijanie do góry