Sushi nigiri
63 kcal /
263.4 kJKalorie
263.4 kJKalorie
2.3 gBiałko
10.5 gWęglowodany
1.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g ryżu do sushi
- 50 g octu ryżowego
- 15 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1000 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 150 – 200 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry (sashimi, pokrojonych na ok. 2,5 x 5 cm kawałki, ogrubości 6-12 mm, patrz wskazówka)
- 100 g tuńczyka, świeżego (filetów pokrojonych na ok. 2,5 x 5 cm kawałki, ogrubości 6-12 mm)
- pasta wasabi ilość do posmarowania nigiri
- imbir marynowany ilość do podania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać ocet, dodać cukier i sól, wymieszać25 s/obr. 3. Zaprawę przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, gotować na parze18-20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż do ceramicznej lub szklanej miski, dodać przygotowaną wcześniej zaprawę, wymieszać delikatnie kopystką, odstawić do ostudzenia (ok. 1 godz.).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
- Zwilżonymi wodą dłońmi nabrać porcję ostudzonego ryżu i formować owalny kształt o płaskiej podstawie i wypukłym grzbiecie. Wierzch posmarować odrobiną wasabi i ułożyć kawałek odważonego łososia. W ten sam sposób uformować pozostałe nigiri. Sushi nigiri podawać z sosem sojowym, pastą wasabi i marynowanym imbirem.