Surowy krem z cukinii i orzechów nerkowca (dieta raw)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
394.2 kcal /
1649.2 kJ
Kalorie
12.6 gBiałko
28.1 gWęglowodany
29 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • 200 g orzechów nerkowca, surowych niesolonych, uprzednio namoczonych 30 min w wodzie, odsączonych
  • 40 g marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 500 g cukinii pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • ½
  • ząbka czosnku
  • 10 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 2 – 3 łyżeczki soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g suszonych pomidorów w oliwie, odsączonych, pokrojonych na kawałki, do dekoracji
  • 50 g czarnych oliwek, bez pestek pokrojonych w plastry, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać orzechy nerkowca, zmiksować1 min/obr. 10.
  2. Dodać marchewkę, cukinię, czosnek, zieloną cebulkę, oliwę, sól i pieprz, zmiksować30 s/obr. 10, następnie podgrzewać4 min/40°C/obr. 3.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej suszone pomidory i oliwki, odstawić. Surowy krem z cukinii i orzechów nerkowca udekorować suszonymi pomidorami i oliwkami, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry