Surowy krem z cukinii i orzechów nerkowca (dieta raw)
394.2 kcal /
1649.2 kJKalorie
1649.2 kJKalorie
12.6 gBiałko
28.1 gWęglowodany
29 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 200 g orzechów nerkowca, surowych niesolonych, uprzednio namoczonych 30 min w wodzie, odsączonych
- 40 g marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 500 g cukinii pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- ½
- ząbka czosnku
- 10 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 20 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 2 – 3 łyżeczki soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g suszonych pomidorów w oliwie, odsączonych, pokrojonych na kawałki, do dekoracji
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek pokrojonych w plastry, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać orzechy nerkowca, zmiksować1 min/obr. 10.
- Dodać marchewkę, cukinię, czosnek, zieloną cebulkę, oliwę, sól i pieprz, zmiksować30 s/obr. 10, następnie podgrzewać4 min/40°C/obr. 3.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej suszone pomidory i oliwki, odstawić. Surowy krem z cukinii i orzechów nerkowca udekorować suszonymi pomidorami i oliwkami, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.