Szaszłyki z kurczaka, ryż z kminem rzymskim i ciepłą sałatką warzywną
431 kcal /
1801 kJKalorie
1801 kJKalorie
39 gBiałko
48 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Szaszłyki z marynowanego kurczaka: 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka papryki, mielonej
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego (patrz wskazówka)
- 450 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w paski (0,5 x 2 cm)
- 6 – 8 pomidorków cherry (opcjonalnie)
- 50 g cebuli
- 60 g przecieru pomidorowego, z puszki
- 60 g ketchupu
- 4 – 6 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 80 g wody
- 20 g octu
- Sos sałatkowy: 50
- g pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 15 g białego octu winnego
- 20 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego (opcjonalnie)
- 2 – 3 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
- Szaszłyki z kurczaka gotowane na parze, ryż z kminem rzymskim oraz ciepła sałatka warzywna: 200
- g ryżu basmati
- 1700 g wody
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 600 g warzyw, mieszanych (np. papryki, bakłażanów, cukinii, kalafiora, brokułów, szparagów), pokrojonych na 3 cm kawałki
- 100 g liści sałaty do podania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać sól, cynamon, paprykę i ziele angielskie, prażyć na sucho bez założonej miarki5 min/Varoma/obr. . W tym czasie nabijać paseczki kurczaka na patyczki do szaszłyków (ok. 18 cm, patrz wskazówka), trzymając mięso luźno, na koniec nadziać na każdy patyczek pomidorka cherry. Przełożyć na talerz, odstawić.
- Dodać cebulę, przecier pomidorowy, natkę pietruszki, wodę i ocet, wymieszać10 s/obr. 5. Przelać marynatę na talerz i pokryć nią szaszłyki. Przykryć i przełożyć do lodówki do zamarynowania na minimum 1 godz. (patrz wskazówka). Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidorki cherry, dodać ocet, oliwę, sól, pieprz i natkę pietruszki, wymieszać10 s/obr. 6. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż. Dodać 500 g wody, opłukać ryż, mieszanie30 s/obr. 7. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewki, rozdrobnić5 s/obr. 4,5. Przełożyć do koszyczka z ryżem, dodać kmin rzymski, wymieszać przy użyciu kopystki.
- Do naczynia miksującego wlać 1200 g wody i dodać sól, włożyć koszyczek. Nałożyć dolną część przystawki Varoma i ułożyć w niej mieszankę warzywną. Wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nim szaszłyki z marynowanego kurczaka. Włożyć wkład Varomy do dolnej części przystawki Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Odstawić przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do miski, wymieszać widelcem, przykryć, odstawić.
- Przełożyć szaszłyki na wkładzie Varomy tak, aby ugotowały się równomiernie, nałożyć ponownie przystawkę Varoma, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie półmisek wyłożyć liśćmi sałaty.
- Ułożyć szaszłyki z kurczaka na liściach sałaty, przełożyć ugotowane na parze warzywa na półmisek i udekorować przygotowanym sosem. Szaszłyki z kurczaka oraz ryż podawać na gorąco, z ciepłą sałatką warzywną.