Syrop z cebuli

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
1809 kJ /
432 kcal
Kalorie
5 gBiałko
103 gWęglowodany
1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 2 mm plastry
  • 1 – 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 100 g miodu
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, imbir i czosnek, dodać miód, sok z cytryny i cynamon, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do słoika, odstawić bez przykrycia na ok. 12 godz. (patrz wskazówka). Po tym czasie syrop przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Przelać do czystego, wyparzonego słoika, szczelnie zakręcić, odstawić do lodówki. Syrop z cebuli przechowywać w lodówce do 7 dni, podawać w porcjach 3-6 łyżeczek dziennie (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry