
Syrop z cebuli
1809 kJ /
432 kcalKalorie
432 kcalKalorie
5 gBiałko
103 gWęglowodany
1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 2 mm plastry
- 1 – 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 100 g miodu
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, imbir i czosnek, dodać miód, sok z cytryny i cynamon, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do słoika, odstawić bez przykrycia na ok. 12 godz. (patrz wskazówka). Po tym czasie syrop przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Przelać do czystego, wyparzonego słoika, szczelnie zakręcić, odstawić do lodówki. Syrop z cebuli przechowywać w lodówce do 7 dni, podawać w porcjach 3-6 łyżeczek dziennie (patrz wskazówka).